Veto- ja pitovoimaisen Lapin rakentaminen – miksi juuri nyt?

Otsikon sisältö on edelleen ajankohtainen, vaikka kaikki olemmekin kohdanneet arkeemme astuneen häirikön, korona-viruksen. On selvää, että aika jälkeen koronan ei tule olemaan entisensä. Siitä huolimatta ne ydinteemat, jotka tässä laajaan yhteistyöhän perustuvassa Lapin veto- ja pitovoimaa edistävässä hankekonsortiossa ovat, eivät häviä mihinkään. 

Koronan jälkeenkin Lappi on avoin ja arktinen ja me teemme maailman puhtaimmassa maakunnassa kestävästi menestystä. Lappilainen teollisuus ja kaivostoiminta noussevat entistä tärkeämpään rooliin korjattaessa talouden iskuja. Lapin taitava, sinnikäs ja mukautuva matkailu tekijöineen ponnistaa samoilla luontoon ja luksukseen perustuvilla vetovoimatekijöillä, haavoittuneena muttei lannistuneena. Digiloikka on viimein käynnistynyt rytinällä ja verkkokauppaan siirtyneet tuotteet ja palvelut kiinnostavat niin Lapissa kuin muuallakin.

Väestön väheneminen ei sen sijaan pysähdy koronaan. Pahimmillaan ehkä päinvastoin. Syntyvyys voi joissakin skenaarioissa kohota koronan vaikutuksesta, mutta tuskin se räjähtää. Paljon on saatava alueelle muuttajia, jotta suurten ikäluokkien poistuminen saadaan korvattua. Ja kun poikkeustilanteen jälkeisessä ajassa palauttavan kasvun lisäksi ovat valmisteilla olevat suurhankkeet kuten Kemin Metsä Groupin sekä Tornion Outokummun terästehtaan investoinnit, Kemijärven Boreal Bioreff sekä muut investoinnit ovat tapahtuneet – on meillä hyvinkin käsillämme akuutti työvoimapula. Lisäksi työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisten opiskelijoiden osalta on varmasti haastavaa korjata koronan aiheuttamaa häiriötä liikkuvuuteen, mutta sekin tehtävä meillä on edessä.

Elpyvä talous ja poikkeustilanteen jälkeinen kasvukausi vaativat osaavia tekijöitä ja juuri siitä tässä Lappi – viisaan kasvun keskus esiselvityshankkeessa ja siitä syntyneistä jatkotoimenpiteistä on kysymys. Strategisen hanketoiminnan kohde on aina tulevaisuudessa ja tällä yhteisellä Lapin veto- ja pitovoimaa parantavalla tekemisellä me haluamme nimenomaan taata Lapin yrityksille ja yrittäjille sekä julkiselle sektorille riittävästi osaavaa työvoimaa. Laittamalla voimavaramme yhteen ja tekemällä yhdessä esiselvityshankkeessa tuotettavan veto- ja pitovoimaisen Lapin tiekartan toimet voimme myös nostaa Lapin väkiluvun ainakin takaisin 180 000 asukkaan tienoille.

Hankkeessa meillä on hyvät resurssit ja tehokkaat Lapin liiton tekijät. Lisäksi tässä työssä ovat mukana tiiviisti Lapin ELY ja Lapin TE-toimisto sekä 20 Lapin kuntaa ja kaikki oppilaitokset, Metsähallitus, Lapin Metsäkeskus, Lapin yrittäjät, Lapin kauppakamari, Lapin matkailuelinkeinon liitto.

Toivottavasti seuraat meitä tiiviisti ja tapaamme Lappi –viisaan kasvun keskus hankkeen tapahtumissa! Näin etänäkin me voimme toimia tehokkaasti ja #tehemmäyhessä #RakkauestaLappiin

Mervi Nikander, yhteysjohtaja
Lapin Liitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: