Hankkeen ensimmäinen Kick Off –tilaisuus keräsi yli 130 henkeä etäyhteyksien päähän

Lapin veto- ja pitovoimahanke käynnistyi rytinällä eilen torstaina, 2.4. kun hankkeen ensimmäinen Kick Off –tilaisuus järjestettiin aiheesta kiinnostuneille toimijoille ja yhteistyökumppaneille. Koronavirus tilanteen takia myös Lapin veto- ja pitovoimahankkeessa on jouduttu miettimään uusia keinoja tavoittaa ihmisiä, sillä hallituksen ohjeistusten mukaisesti työpajat ja muut kokoontumiset ovat kiellettyjä.

Iloksemme saamme kuitenkin nyt todeta, että huolimatta poikkeuksellisesta tilanteesta Suomessa ja maailmalla, tunnistavat lappilaiset edelleen työvoimansaatavuusongelmamme ja haluavat tehdä yhdessä töitä sen ratkaisemiseksi! Teams-sovelluksella järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla yli 130 henkeä ympäri Lappia. Enimmäkseen osallistujajoukko koostui kuntien, oppilaitosten ja muiden julkisten organisaatioiden työntekijöistä. Ensi viikon tiistaina järjestetyssä toisessa Kick Off –tilaisuudessa osallistujajoukko koostuu pääasiassa yrittäjistä ja yrittäjien kanssa työskentelevistä. Teknologia ei myöskään pettänyt meitä tällä kertaa vaan yhteydet toimivat ja puheenvuorojen pitäjien esitykset kuultiin kristallinkirkkaasti. Yhteydet olivat välistä jopa liiankin hyvät kun mm. allekirjoittaneen koiran kuorsaus oli kuulunut iloisesti kaikille osallistujille.

Tilaisuudessa kuultiin aluksi Lapin Liiton yhteysjohtaja Mervi Nikanderin aloituspuheenvuoro, jossa hän kertoi veto-ja pitovoimahankkeen historiasta ja hankkeen takana olevista yhteistyöryhmistä, jossa esiselvityshanketta oli suunniteltu. Tämän jälkeen esittelimme yhdessä projektikoordinaattori Tanja Häyrysen kanssa veto-ja pitovoimaprojektia yleisesti.

Alustuspuheenvuorojen jälkeen estradi luovutettiin kunnille, kun Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine ja Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää kertoivat oman alueensa elinvoimasta, sekä pito-ja vetovoimatekijöistä. Inari on toinen lappilainen kunta, joka on onnistunut kasvattamaan asukaslukuansa viime vuosina ja oli hienoa kuulla Inarin ajatuksia aiheeseen liittyen. Erityisesti mieleen jäi Laineen kommentti siitä, kuinka kuntien perustehtävien hoidon ohella on aikaa jäätävä myös kunnan kehittämistyölle, sillä se on avain myös väkiluvun kasvuun. Mäenpää kertoi Jyväskylän asemasta Keski-Suomen opiskelijakaupunkina ja Suomen liikuntakaupunkina. Mäenpään puheenvuorossa korostettiin viestinnän merkitystä kaupungin vetovoimatekijöitä kasvattaessa ja Jyväskylässä onkin mieletön viestinnän tiimi tekemässä töitä kaupungin näkyvyyden eteen.

Lapin ammattikorkeakoulun osaamisaluejohtaja Hannu Kähkölä esitteli puheenvuorossaan ammattikorkeakoulun ajatuksia liittyen opiskelijoiden houkuttelemiseen paljon työntekijöitä tulevaisuudessa työllistäville aloilla. Kähkölä korosti puheessaan yritysten ja ammattikorkeakoulun tiivistä yhteistyötä, jotta opiskelijoille saadaan tuottoisia harjoittelupaikkoja. Kähkölän mukaan hyvä harjoittelupaikka auttaisi nuoria myös työllistymään Lapin alueelle valmistumisen jälkeen. Viimeisen esityksen veto- ja pitovoimaan liittyen piti Kota Collectiven Katariina Imporanta, jolta olimme pyytäneet vastausta kysymykseen, voivatko Lapin kunnan erottautua omalla brändillään vai olisiko Lappia paras markkinoida yhtenäisenä alueena maakunnan ulkopuolelle. Imporannnan vastaus kysymykseen oli lyhyt ja ytimekäs; hänen mukaansa Lapin kunnat voivat erottautua omista vahvoista lähtökohdistaan huolimatta Lapin alueen vahvasta brändistä. Esityksessään Imporanta perusteli kantaansa ja antoi hyviä esimerkkejä toimineista markkinointikampanjoista ja vaikuttajamarkkinointiyhteistöistä.

Tilaisuuden lopuksi esittelimme vielä veto- ja pitovoimatematiikan alla jo käynnissä olevia hankkeita, mutta niistä kerromme lisää toisessa blogitekstissä. Haluan kiittää kaikkia esiintyjä innostavista puheenvuoroista ja palataan asiaan seuraavan kick off –tilaisuuden jälkeen ensi viikolla!

Terkuin, projektipäällikkö Henna Illikainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: