Mitä Learning-teemamme oikein tarkoittaa?

Potkaisimme käyntiin ensimmäisen työpajamme keskiviikkona 15.4 ja etätyöpajaan saapui paikalle melkein 100 henkeä määrittelemään kanssamme mitä Learning-teema oikein tarkoittaa. Ei tämä etäily ainakaan osallistujamääriä vähennä! Oli ilo seurata koko joukon aktiivista työskentelyä aiheen ympärillä.

Learning-työpaja oli ensimmäinen kolmesta kokoontumisesta, missä määrittelemme hankkeen teemat tarkemmin yhdessä sidosryhmien kanssa ja pohdimme mitä haasteita Lapin veto- ja pitovoiman edessä oikein vielä on. Työpajan lopuksi ehdimme myös pohtimaan, että millaisia hankkeita aiheen ympärille tulisi rakentaa ja millaisia pieniä kokeiluita meillä olisi mahdollista tehdä tässä esiselvityshankkeessa. Ensimmäinen työpaja kulki oppimis-teemalla ja oli suunnattu pääasiallisesti oppilaitosten edustajille, sillä Lapin veto- ja pitovoimaa tarkasteltiin läpi koko työpajan oppimisen näkökulmasta.

Työpajat pidetään kuitenkin avoimina kaikille aiheesta kiinnostuneille, jotta saamme mukaan mahdollisemman laajan osallistujajoukon ja pääsemme hyödyntämään eri alojen asiantuntijoita. Oli ilahduttavaa huomata, että keskiviikon osallistujajoukossa oli oppilaitosten edustajien lisäksi myös Lapin kuntien työntekijöitä, sekä hankeporukkaa.

Seuraavat työpajat järjestetään tiistaina 21.4, jolloin aiheena on Landing ja Living-teemainen työpaja pidetään tiistaina 28.4. Ensimmäinen työpaja on suunnattu erityisesti kunta-alan edustajille ja viimeinen yrittäjille. Kehotamme myös kaikkia muita tulemaan matkaan, sillä vaikka asioita pohditaan yritysten tai kuntien näkökulmasta, se ei tarkoita sitä, etteikö meillä kaikilla olisi aiheeseen jotain annettavaa!

Learning-teeman määrittelyyn saatiin melkein 200 vastausta!

Hyödynsimme työpajassa Mentimeter-ohjelmaa, joka osoittautui hitiksi. Mentin avulla työpajassa mukana olevat pääsevät vastaamaan kysymyksiin lyhyillä vastauksilla internet-sovelluksen kautta, mikä auttaa myös meitä järjestäjiä analysoimaan tietoja. Kun kysyimme osallistujilta mitä Learning-teema oikein heidän mielestään tarkoittaa, saimme huimat 198 vastausta!

Vastauksissa korostui erityisesti osaaminen, asiantuntijuus, yhteistyö, vuorovaikutus, ennakointi, uusiutuminen ja jatkuva oppiminen. Vastaajien mielestä yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä tulisi tiivistää, jotta opiskelijat saataisiin sitoutumaan alueelle harjoitteluiden ja työllistymisen kautta. Koko Lapin koulutuksen kehittämistä pidettiin myös erityisen tärkeänä. Koulutus ei saa keskittyä tietyille paikkakunnille vaan Lapin veto- ja pitovoiman kannalta on tärkeää, että osaavaa koulutusta tarjotaan koko maakunnassa. Osallistujat näkivät myös, että Lapin kannalta kilpailutekijänä voisi toimia koulutuksen joustavuus ja nyt tehokkaiksi todetut etäopiskelu- ja työskentely mahdollisuudet. Koulutuksen monimuotoiseen ja alueen työvoiman tarpeen ennakointi koulutusta suunniteltaessa nousivat myös korkealle vastauksissa.

Lisäksi keskustelimme pitkään kansainvälisten opiskelijoiden sitoutumisesta alueelle. Lappi vetää paljon alueesta kiinnostuneita kansainvälisiä opiskelijoita mutta opiskelijoiden sitouttaminen pidemmäksi aikaa alueelle on vaikeaa. Harjoituspaikkojen löytäminen KV-opiskelijoille teettää työtä, sillä moneen työpaikkaan vaaditaan sujuvaa suomen-kielen taitoa. Kielitaito on usein myös pysyvän työllistyminen tiellä. Oppilaitosten ja yritysten tulisi myös kehittyä vastaanottamaan KV-opiskelijoita paremmin alueelle, eikä muutosta voi vaatia vain opiskelijoita itseltään. Muualta tänne tulevat opiskelijat ja heidän sitouttamisensa alueelle on varmasti tärkeä keino, jolla parannetaan alueen työvoimatilannetta.

Jokaisen työpajan teemasta tehdään lyhyempi määrittely, johon kootaan vastauksista tärkeimmät ydinviestit. Kaikki kolme määrittelyä tullaan esittelemään parin viikon päästä täällä blogissa! Seuraavassa blogipostauksessa kerromme mitä haasteita ja riskejä on Lapin veto- ja pitovoiman kehittämisen tiellä Learning-teeman näkökulmasta ja heitämme teille muutamia kokeiluideoita kommentoitavaksi!

Terkuin, Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: