Markkinoinnilla uusia osaajia ja bisnestä Lappiin!

House of Lapland

Maakuntamme tulevaisuuden elinvoima on kiinni kyvystämme houkutella Lappiin uusia osaajia, matkailijoita ja pääomia. Mikäli epäonnistumme, on edessämme hidas kurjistuminen. Lappi kilpailee uusista asukkaista, osaajista, yrityksistä ja investoinneista kansainvälisesti muiden alueiden kanssa, eikä kisa ole helppo. Alueen imago on avainasemassa osaajien ja yritysten houkuttelussa. Voimme pärjätä ainoistaan vahvalla brändillä ja taitavalla markkinoinnilla.

House of Laplandissa tehtävämme on varmistaa, että Lappi näkyy, kuuluu ja kiinnostaa kansainvälisenä matkakohteena, asuinpaikkana, kuvauslokaationa ja arktisena bisnesympäristönä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huolehdimme Lapin vetovoimasta näiltä osin.

Lapin markkinoinnilla yhteistä pääomaa

Alueen brändistä on Lapissa puhuttu paljon ja pitkään. Brändi on mielikuva alueesta sen ulkopuolella. Se syntyy ihmisten kontakteista alueen ja sen edustajien kanssa. Nykymaailmassa ylivoimainen enemmistö näistä kontakteista tapahtuu digitaalisessa maailmassa. Hyvä brändi on erottuva, uskottava ja aito. Brändimarkkinoinnin keinoin voidaan vaikuttaa siihen, että kohderyhmän mielikuva muuttuu toivotunlaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkäkestoista ja systemaattista digitaalista markkinointia ja viestintää eri kanavissa sekä erilaisia markkinointitekoja.  Brändimarkkinoinnilla luodaan uutta kiinnostusta ja kysyntää aluetta kohtaan. Tätä kiinnostusta yritykset ja yksittäiset kunnat kotiuttavat esimerkiksi omilla myyntiin tai rekrytointiin tähtäävillä taktisilla markkinointitoimenpiteillään, esimerkiksi messuilla, somessa ja rekrytointitapahtumissa sekä mahdollisesti muista Lapin tahoista positiivisesti erottuvalla brändillään. Molempia tarvitaan, mutta kysyntä luodaan yhdessä.

Miksi yhdessä?

Markkinointi on aina strateginen investointi ja resurssipeliä. Peukalosääntö on, että se taho, joka saa markkinoilla suurimman äänitilan (share of voice) saa tavallisesti myös suurimman markkinaosuuden. Mikäli mediatila pienenee, pienenee enemmin tai myöhemmin myös markkinaosuus. Uutta markkinaosuutta hamuttaessa kannattaa pöytään lyödä kilpailijoita enemmän. Yksikään silmäpari tai näyttökerta ei ole ilmainen, niistä maksetaan Googlelle, Facebookille tai LinkedInille ja vähintäänkin taitavalle sisällöntuottajalle. Kaikki tämä pätee myös muuttajiin ja alueelle sijoittuviin yrityksiin ja tässä olemme haastajabrändi. Kiinnostavampi tarjonta ja isommat markkinointiresurssit löytyvät jo Oulun korkeudelta ja globaalissa kisassa vastassa on paljon muitakin. Ja sitä kuuluisaa hyvää elämän laatua tarjoilevat kunnat Kiimingistä Kauniaisiin ja Kap Kaupunkiin. Vielä kuukausi sitten töitä oli tarjolla kaikkialla. Myös monen bisneksen kasvuedellytykset ovat Lappia paremmat muualla. Luontaiset kilpailutekijämme ovat siis vähäisiä. Taitava brändin rakentaminen ja riittävästi resursoitu brändimarkkinointi on meille elinehto, eikä yksikään Lapin kunnista tai kaupungeista ei voi onnistua yksin.

Yhdessä sen sijaan voimme.

Osaajia ja tekijöitä
Olemme toteuttaneet Lapin yhteistä osaajamarkkinointia jo viisi vuotta. Tavoitteena on vahvistaa mielikuvaa Lapista rohkeiden ihmisten maakuntana, jossa unelmista on helppo tehdä totta. Kohderyhmänä ovat henkilöt, joiden arvomaalimaan muutto Lappiin sopii. Toteutamme jatkuvaa, digitaalista markkinointia sekä erilaisia kampanjoita mm. #MunLappi -kanavissa Facebookissa ja Instagramissa. Muuttajien kysymyksissä palvelee Mun Lapin Elämää Lapissa -yhteisö. Olemme onnistuneet hyvin, Lapin muuttotappio kääntyi positiiviseksi vuonna 2018. Viime vuonna viestimme nähtiin yli 40 miljoonaa kertaa, verkkopalvelustamme lisätietoja etsi lähes 450 000 henkilöä ja kanaviamme seuraa lähes 30 000 kiinnostunutta muuttajaa. Vielä tämä vuoden aikana tarjoamme kunnille uuden Löydä paikkasi Lapista –palvelun, joka kokoaa yhteen entistä kattavammin Lapin työpaikka- ja asuntotarjonnan kunnittain ja toimialoittain. Jatkossa keskitymme markkinoinnissa yhä enemmän mielikuvallisten muuton esteiden, kuten puutteellisten uramahdollisuuksien ja heikon asuntotarjonnan purkamiseen. Myös kansainvälinen markkinointi on vielä pitkälti tekemättä.

Bisnestä
Uusien yritysten ja investointien houkuttelu on tärkeässä roolissa Lapin veto- ja pitovoiman kehittämisessä, vain yritykset ja investoinnit luovat työpaikkoja ja tuovat lisää kipeästi kaivattuja resursseja Lappiin. Tähän saakka liiketoiminta- ja investointimahdollisuuksien markkinointi Lapin kunnissa ei kuitenkaan ole suunnitelmallista, jatkuvaa tai riittävästi resursoitua. Yhteistä alueellista brändimarkkinointia ei ole tehty, eikä kukaan ole huolehtinut Lapin bisnesbrändistä kokonaisuudessaan.

Juuri päättynyt Business Lapland esiselvitystyö vahvisti yhteisen markkinoinnin tarpeen ja kokosi tietoa tarvittavista toimenpiteistä. Business Lapland -verkkopalvelu on rakennettu inspiroimaan sijoittumis- ja menestystarinoilla ja vakuuttamaan konkreettisilla faktasisällöillä. Lapilla on nyt verkossa yhteinen elinkeinomarkkinoinnin ikkuna, joka inspiroinnin ja faktojen lisäksi esittää mielenkiintoisella tavalla alueella olevia liiketoiminta- ja investointimahdollisuuksia ja sitouttaa yhteydenottoon.  

Digitaalinen näkyvyys on nykypäivää myös investointimarkkinoinnissa, sillä kansainväliset investorit konsultteineen tekevät paljon kirjoituspöytätyötä ns. pitkän listan luomiseksi. Ellei kohteesta ja mahdollisuudesta ole tietoa verkossa, ei kohde pääse edes kilpailemaan siitä tärkeästä paikasta shortlistalla, josta valintaa tehdään.

Myös alueen bisnesbrändiä luodaan digikanavissa. Tehdyt markkinointipilotit osoittivat, että inspiroinnin ja faktatiedon yhdistäminen on tehokasta ja digikanavilla tavoitetaan kohderyhmään kuuluvia. Jo noin puoli vuotta kestäneen pilotointivaiheen aikana viestimme nähtiin yli 4 miljoonaa kertaa, verkkopalvelustamme lisätietoja etsi yli 35 000 henkilöä ja aineistoja ladattiin lähes 1700 kertaa. #Businesslapland –kanavissamme Twitterissä ja LinkedInissä sekä uutiskirjeen tilaajina on jo lyhyen pilotoinnin jälkeen lähes 900 Lapin bisnesmahdollisuuksista kiinnostunutta henkilöä.  Kohderyhmään kuuluvien yritysvaikuttajien, yritysten ja investorien tietoisuus Lapin potentiaalista on parantunut. Ja esitetyt konkreettiset bisneksen teon paikat johtivat useisiin yhteydenottoihin potentiaalisilta sijoittajilta.

Tehtävää on paljon. Emme kenties voi kilpailla bisnesympäristönä, mutta Lapin brändääminen mielenkiintoisena kestävän liiketoiminnan edelläkävijänä toisi meille valtavaa kilpailuetua jatkossa. Tämä vaatii työtä ja resursseja. Jotta esiin nostettuihin alueella oleviin bisnesmahdollisuuksiin ihan konkreettisesti tartutaan, tarvitaan myös sujuva polku inspiroinnista vakuuttamisen ja aktivoinnin kautta aina konkreettisesti sijoittumiseen saakka. Polun ja palvelun kehittäminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Olettehan mukana?

On meillä tietysti vaihtoehtokin, se on alkaa sammuttaa valoja.
 

Sanna Tarssanen, toimitusjohtaja, House of Lapland               

Katja Blomberg, ohjelmapäällikkö, Talent Boost -ohjelma, House of Lapland                                       

Hanna Baas, ohjelmapäällikkö, Business Lapland -ohjelma House of Lapland

         
House of Lapland Oy on voittoa tavoittelematon Lapin yhteinen markkinointi- ja viestintätalo, jonka omistajia ovat kaikki Lapin kunnat, korkeakoulut sekä Lapin yrittäjät ry. Kumppaneitamme ovat kuntien lisäksi suuri joukko Lapin tulevaisuuteen uskovia yrityksiä ja julkisia toimijoita.

www.lapland.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: