Mitä tarkoittaa Landing-teemamme? Eilisessä työpajassa miettiin Lapin veto- ja pitovoimaa kuntien näkökulmasta

Toinen työpaja vedettiin eilen läpi jo tottuneesti etäyhteyksillä, kun kuusikymmentä aiheesta innostunutta kokoontui yhteen pohtimaan Lapin veto- ja pitovoimahankkeen toista teemaa. Landing-teeman määrittelyyn lähdettiin samoin eväin kuin viime viikolla Learning-teeman pohtimiseen. Olemme hankkeessa avanneet teemat hyvin lyhyesti, sillä tarkoituksena on tehdä laajemmat määrittelyt yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Ja miten hyvin olemmekaan saaneet asiantuntijoita paikalle! Iso kiitos siitä jokaiselle, joka on osallistunut. Viime viikolla meitä oli paikalle yli sata henkeä, tänään kuutisenkymmentä ja ensi viikon viimeiseen työpajaankin on tulossa yli seitsemänkymmentä henkeä (sinne ehtii vielä ilmoittautua muuten mukaan, jos haluat olla etunenässä viemässä Lappia työllisyyden näköalapaikalle!)

Miten Landing-teema määritellään?

Landing-teemaa määriteltiin yli 80:llä kommentilla, jotka käymme läpi ja jaamme teemoihin myöhemmin tällä viikolla. Sanapilvessä esiin vahvasti nousivat kuitenkin elämisen laatu, palvelut, asuminen, työpaikka, harrastukset, saavutettavuus. Kuulostaa aikalailla turvallisen ja onnellisen elämän perusedellytyksiltä? Aikaisemmin olimme määritelleet, että Landing-teemassa ”löydetään keinot kuntien veto- ja pitovoiman parantamiseen. ​Kuntien elinvoima vahvistuu vain yritysten ja työpaikkojen kautta”.

Landing-teema sitoutuu siis vahvasti kuntien mahdollisuuksiin tarjota työntekijälle ja asukkaalle kiinnostava asuinympäristö, johon he haluavat sitoutua pidemmäksi aikaa. Sanapilvessä esiin nousseet sanat tukevat tätä, sillä niissä näkyy ne elämän peruspalikat, mitä asuinpaikalta ja työskentely paikkakunnalta haetaan. Työpajassa keskusteltiin pitkään muun muassa vuokra-asuntopulasta monessa Lapin kunnassa. Rakentajat eivät ole innokkaita investoimaan lappilaisiin kuntiin, ja useiden kuntien oma vuokra-asuntotarjonta on liian vähäistä tai liian vanhaa. Kuinka Lapin asuntopula siis selätetään, sillä koti on ensimmäinen asia, joka meidän täytyy pystyä tarjoamaan uudelle kuntalaisille ja töihin tulevalle?

Suurimmat haasteet Lapin veto- ja pitovoiman kehittämisen tiellä?

Kuten ylläolevasta kuvasta huomaa, niin sanapilvessä asuntopula nousikin yhdeksi suurimmaksi haasteeksi Lapin veto- ja pitovoiman tiellä. Vastaajien mielestä myös työn kausiluonteisuus, muutosvastarinta ja kuntien imago sekä kunnallispolitiikka ovat tekijöitä, jotka haastavat Lappia. Työpajassa mukana olleiden mielestä Lappi voi näyttäytyä edelleen sisäänpäinlämpenevä alueena, jossa uusia asukkaita ei oteta vastaan lämmöllä. Uusia avauksia ja positiivisia esimerkkejä Lapin väestöstä, ja sen luomasta pitovoimasta kaivattiin. Yhtenä esimerkkinä esiin nostettiin esimerkiksi Sodankylässä tehty vaikuttajamarkkinointiyhteistyö, jossa Äidin Puheenvuoro –kanavalta tunnettu vloggari Inari Fernandéz esitteli Lapissa ja erityisesti sen kylissä asumista laajalle yleisölleen. Sanapilvessä myös sanat asenteet, sulkeutuneisuus ja kunnan houkuttelevaisuus saivat useita ääniä.

Mitkä kymmenen toimenpidettä tulisi nostaa jatkokäsittelyyn?

Vastaajien pohtiessa mitkä työpajassa esiin nousseista toimenpiteistä olivat kaikista tärkeimpiä Lapin veto-ja pitovoimaa kehittäessä, nousi sanapilveen useita ”yllätyskortteja”. Asuntopula, ympärivuotinen asutus ja asennekasvattaminen olivat toimenpiteitä, joilla voidaan vastata suoraan niihin kymmeneen yllä mainittuun tärkeimpään haasteeseen. Näiden lisäksi sanapilvessä nousee vahvasti esiin myös yritysvaikutusten ennakko-arviointi, yhteistyöllistäminen, anonyymirekrytointi sekä päättäjien koulutus. Ennen materiaalin tarkempaa läpikäyntiä emme voi arvioida tarkemmin vastaavatko nämä toimenpiteet teeman määrittelyä ja haasteita. Tässä blogipostauksessa on nostettu esiin materiaalista vain valmiit sanapilvet. Avoimia vastauksia on satoja, joten siitä materiaalista voi nousta vielä hyvinkin erilaisia teemoja. Materiaalin tarkempi analyysi valmistuu vielä tällä viikolla!

Mitäs me nyt voisimme nopeasti tässä hankkeessa kokeilla?

Lapin veto- ja pitovoima -esiselvityshankkeessa on mahdollista tehdä muutama pienempi kokeilu, joilla Lapin veto-ja pitovoimatekijöitä kasvatettaisiin. Landing-teeman alla työpajassa mukana olijat pitivät tärkeänä, että kokeilut kohdistuisivat asumisen tai Lapin markkinoinnin kehittämiseen liittyviin selvityksiin ja kokeiluihin. Lupauskampanjalla tarkoitettiin Lapin kuntien kykyä houkutella uusia asukkaita erilaisilla markkintointitempauksilla ja -lupauksilla uusille kuntalaisille. Useat Lapin kunnat ovat olleet jo viime vuonna mukana House of Laplandin Tervetuloa Lappiin -kampanjassa. Kampanjassa kunnat toivottivat uudet muuttajat tervetulleeksi kuntaan itsensä näköisin paketein. 

Ensi viikolla jatkamme työpajoja viimeisen Living-teeman parissa! Tervetuloa mukaan sankoin joukoin ja jos ette pääse paikalle niin työpajan tuloksista voi lukea ensi viikolla jälleen blogistamme.

Kevätterkuin,
Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: