Landing on vakituista työtä, asuntoja, mielekästä vapaa-aikaa ja moderniutta

Miltä Lapin tulisi näyttää Landing-teeman näkökulmasta tulevaisuudessa?

Landing-teeman sisään visioitiin mielekästä vapaa-aikaa, laadukasta elämää ja monipuolisia harrastuksia. Lapin tulisi olla yhteisöllinen alue, joka vastaanottaa uudet asukkaan sydämellisesti ja sulauttaa heidän osaksi yhteisöä luontevasti. Lappi nähdään tulevaisuudessa maailmalla nykyaikaisena ja kehittyvänä alueena, jossa asukkaat tekevät yhdessä työtä viedäkseen Lappia maailmalle. Työvoimalle markkinoitavassa Lappi-brändissä hyödynnetään kuntien ja kylien tarinallistamista. Lappi tarjoaa laadukkaat elämän perusedellytykset helposti lähestyttävässä muodossa.

Meillä kehitetään monipuolisen elämisen olosuhteita työn, vapaa-ajan ja harrastusten kautta. Lapin kunnat panostavat asumisen kehittämisen ja asuntojen saatavuuden varmistamiseen koko Lapissa. Maakunnassa hyödynnetään uusia innovaatioita vahvistamaan nykyistä asuntokantaa ja hyödynnetään aktiivisesti myös jo olemassa olevat asumisen mahdollisuudet.

Lappiin houkutellaan osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa. Yritysten jatko turvataan tukemalla sujuvia sukupolvenvaihdoksia. Elinkeinoelämän kehitystyössä huomioidaan myös Lapissa osa-aikaisesti asuvat. Kausityöntekijät nähdään potentiaalisina alueelle muuttajina ja heistä halutaan tehdä pysyvää työvoimaa.

Mitä asioita tulevaisuuden Landing-hankkeissa tulisi näkyä?

Lappi nähdään edelleen sesonki- ja kausityöntekijöiden työmaakuntana, jossa keskitytään matkailun ja teollisuuden työpaikkoihin. Sesonkityöläiset tulisi sitouttaa hankkeilla alueelle ympärivuotisisiksi asukkaiksi ja näyttää sesonkina täällä työskenteleville, että Lapissa on hyvä asua ympärivuoden. Lappi haluaa panostaa pitkäaikaisiin työsopimuksiin ja sitoa jo alueella työskenteleviä sesonkityöläisiä maakuntaa pysyvästi.

Lappi on kuitenkin paljon muutakin kuin sesonkityötä. Lappi on myös yrittäjien, tieteen, tutkimuksen ja korkeasti koulutettujen maakunta, joka tarjoaa mielenkiintoista työtä monipuolisesti eri aloilla.

Poliittisen päätöksenteon kehittymistä tulee tehdä tulevaisuudessa yhdessä alueen asukkaiden ja virkamiesten kanssa. Poliittisen päätöksenteon hitaus tai päättäjien ristiriitaiset näkemykset alueen kehittymisen kannalta eivät saa hidastaa kehittämistyötä. Päättäjien koulutus nähdään tärkeänä Lapin veto- ja pitovoimaa edistävänä tekijänä. Päätöksenteon kehittäminen nostaa Lapin alueen imagoa modernina maakuntana.

Muihinkin muutoksiin suhtaudutaan positiivisesti ja ne nähdään kehittymisen edellytyksenä. Muutosvastarinta taklataan toimivilla verkostoilla ja monitoimijaisilla sidosryhmillä, jolloin kehittymistyön taakse saadaan laaja joukko eri alueiden osaajia. Lappi on ensimmäinen maakunta, jossa julkiset organisaatiot, oppilaitokset ja alueen yrittäjät päättävät yhdessä muuttaa työelämää houkutellakseen alueelle uusia työntekijöitä. Lappi-brändiä tulisi kehittää modernimpaan ja digitaalisempaan suuntaan. Lappia voisi markkinoida luonnonläheisenä etätyökohteena, josta on lyhyt matka valokuituyhteyksiä pitkin mihin tahansa maailman kolkkaan. Lappi tarjoaa Suomen suurimpana maakuntana sekä kaupunkitasoista asumista, että maaseudun rauhaa. 

Landing-teeman avaus on toinen kolmesta tekstistä, jossa kerromme Lapin veto- ja pitovoimahankkeiden teemojen tarkemmista määrittelyistä ja ideoinnista tulevaisuuden hanketoimintaa varten. Nämä kokonaisuudet pohjautuvat täysin huhtikuun 2020 aikana käytyjen työpajojen analysoituihin materiaaleihin. Hankeideointia jatketaan jokaisen teeman pohjalta kesäkuun aikana ja näistä materiaaleista muodostuvat tulevaisuuden suuremman hankekonsortion hankkeet. Haluatko olla mukana ideoimassa hankkeita materiaalin perusteella? Ota yhteyttä hankehenkilöstöön, niin lisäämme sinut listalle! Vilkaise myös edellinen blogipostaus, jossa avataan tarkemmin Learning-teema ja lue huomenna mitä Living-teema oikein sisältää työpajalaisten mielestä.  

Terkuin, Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: