Miltä Lapin tulisi näyttää Living-teeman näkökulmasta tulevaisuudessa?

Kun suomalainen voittaa lotossa, niin hän hulluttelee ostamalla uuden auton tai ulkomaanmatkan. Living-teema tarkoittaa mielekästä ja laadukasta peruselämää, joka koostuu työstä, viihtyisästä asuinpaikasta, harrastuksista ja turvallisuudesta. Living-teemassa haetaan hyvän asumisen -mallia lappilaisista lähtökohdista nähden. Lapissa vanhat perinteet ja elämäntapa sekoittuvat moderniin työhön ja elämänrytmiin. Living-teemassa ei hullutella, vaan rakennetaan virikkeellistä elämää pienistä, laadukkaista palasista.

Living-teemassa tulisi nostaa esiin maakuntamme vahvuuksia kuten puhdasta luontoa, yhteisöllisyyttä ja välittämisen kulttuuria ja korostetaan niitä asioita mitkä ovat hyvin. Teemassa käännetään vahvuuksiksi ne Lapin piirteet, jotka voisi nähdä myös negatiivisina. Pitkät välimatkat ovat Lapissa arkipäivää ja mahdollistavat meille asukkaille tilaa hengittää ja liikkua. Etätyö antaa mahdollisuuden työskennellä monipuolisesti eri aloilla fyysisestä sijainnista huolimatta. 30 kilometrin matka kuntakeskukseen töihin voi kuulostaa pitkältä, mutta entäpä jos sanon, että minulla menee 20 minuuttia ajaa töihin? Matka ei tunnukaan enää yhtään niin pitkältä. Usein kyse on myös siitä, miten asioita esitetään.

Lappi on teknologisesti korkeatasoinen ja tulisi tuntea muualla Suomessa etätyön edelläkävijänä. Lappia voisi brändätä koko Suomen perheystävällisimpänä maakunta, jossa lasten ja vanhempien on helppo elää turvallista ja virikerikasta arkea. Voisiko perheystävällisyys näkyä kuntien brändeissä vahvemmin, sillä monet kontaktoimamme kunnat kokivat perheystävällisyyden tärkeänä osana kuntansa imagoa?

Mitä asioita tulevaisuuden Living-hankkeissa tulisi näkyä?

Living-teeman hankkeiden ideoinnissa on nähty hyvin paljon samaa kuin landing-teeman tulevissa hankkeissa. Töiden sesonkiluonteisuus ja keskittyminen matkailun ympärille, sekä muilla aloilla globaalistikin esiintyvää pätkätyömallia, pidettiin hyvin ongelmallisena Lapin veto- ja pitovoiman kannalta. Ihmiset olisivat kiinnostuneita työllistymään Lapissa ympärivuotisesti, mutta tämä vaatisi mahdollisesti erilaisten töiden tekemistä eri sesonkeina ja pitkällä tähtäimellä matkailun kehittämistä enemmän ympärivuotiseen suuntaan. Yritykset pitävät itseään rohkeasti esille, jotta positiivinen työnantaja kuva välittyy ympäri Suomea. Yritysten tulisi ymmärtää, että he ovat iso osa Lapin veto- ja pitovoimaa ja yritysten tulisi haluta olla yhdessä mukana kehittämässä sitä. Lappilaisten asenne muuttajia kohtaan käännetään todella positiiviseksi. Suoraviivaisella mielikuvamarkkinoilla käännetään lappilaisten maine sisäänpäinlämpenevistä pohjoisen asukeista vieraanvaraisiksi ja yhteisöllisiksi kuntalaisiksi. Tulevaisuudessa lappilaiset haluavat kehittää maakuntaansa yhdessä ja ymmärtävät, että Lapin kehittäminen vaatii muualta tulevaa työvoimaa. Lapissa jo asuvat lähtevät yhtenä rintamana toivottamaan tervetulleiksi uusia asukkaita ja työntekijöitä. Vieraanvaraisuus on voimavaramme, joka käännetään yhdessä esiin myös muualta Suomesta tuleville uusille asukkaille

Living-teeman avaus on viimeinen kolmesta tekstistä, jossa kerromme Lapin veto- ja pitovoimahankkeen teemojen tarkemmista määrittelyistä ja ideoinnista tulevaisuuden hanketoimintaa varten. Nämä kokonaisuudet pohjautuvat täysin huhtikuun 2020 aikana käytyjen työpajojen analysoituihin materiaaleihin. Hankeideointia jatketaan jokaisen teeman pohjalta kesäkuun aikana ja näistä materiaaleista muodostuvat tulevaisuuden suuremman hankekonsortion hankkeet. Haluatko olla mukana ideoimassa hankkeita materiaalin perusteella? Ota yhteyttä hankehenkilöstöön, niin lisäämme sinut listalle! Vilkaise myös kaksi edellistä blogipostausta, joissa olemme avanneet tarkemmin Learning- ja Landing- teemat.

Terkuin, Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: