Yrittäjä – lähde mukaan rakentamaan veto- ja pitovoimaisempaa Lappia!

Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshanke käynnistyi helmikuussa 2020. Ensimmäiseksi aloimme kerätä hankkeeseen yksityisrahoitusta. Hankesuunnitelman budjetin mukaisesti yksityisrahoitusta tulee kerätä melkein 20 000 euroa. Yksityisrahoituksen kerääminen lähti hyvin vauhtiin ja saimme mukaan innokkaita yrittäjiä, jotka haluavat olla osana kehittämässä Lappia houkuttelevaksi asuin- ja työskentelypaikaksi. Korona-epidemian iskiessä päälle yksityisrahoituksen kerääminen päätettiin laittaa hetkeksi tauolle, sillä monet yritykset kamppailivat koronan tuomien negatiivisten vaikutusten kanssa, ja kriisin keskellä kehittämistyölle ei tietenkään jää aikaa. Ennen tätä epäonnista kevättä saimme kerättyä puolet yksityisrahoituksesta kasaan. Nyt on aika kerätä toinen puolikas!

Millaisia yrityksiä haemme mukaan?

Useat yritykset ovat kysyneet meiltä millaisia yrityksiä haemme mukaan hankkeeseen. Vastaus on hyvin yksinkertainen; kaikkia aiheesta kiinnostuneita. Tarkoituksenamme on kerätä eri alojen yrityksiä ympäri Lappia, jotta saamme mahdollisimman monipuolisen osaajajoukon mukaan kehittämään yhdessä Lappia kiinnostavaksi työkohteeksi. Erityisesti mukaan on haettu yrityksiä aloilta, joita työvoimapula jo vaivaa. Lapissa on paljon avoimia työpaikkoja esimerkiksi matkailualalla, teollisuudessa sekä hoitoalalla. Myös sellaisten yritysten jotka suunnittelevat investoivansa tulevaisuudessa ja tätä myötä kasvattavan henkilöstön määrää kannattaisi lähteä mukaan hankkeeseen.

Mitä yritys hyötyy hankkeeseen mukaan lähtiessään?

Tässä esiselvityshankkeessa kartoitetaan ne kriittiset tekijät, joiden ratkaiseminen tulee parantamaan Lapin veto- ja pitovoimaa. Kriittiset tekijät on selvitetty jokaisessa hankkeen teemassa (learning, landing ja living) ja mukana tekijöitä selvittämässä oli melkein 400 henkeä. Yritykset pääsevät eturivin paikalle näkemään mihin tekijöihin yritysten, oppilaitosten ja kuntien tulee puuttua, jotta Lappi näyttäytyy maailmalle vetovoimaisena kohteena työskennellä ja asua.

Mukana olevat yritykset pääsevät myös vaikuttamaan siihen millaisia lyhyitä kokeiluita tässä esiselvityshankkeessa toteutetaan. Budjetissamme on varattu rahoitusta 1-3 lyhyeen kokeiluun. Työpajassa esiin ovat nousseet mm. erilaiset kartoitukset, joilla kartoitettaisiin miksi nuoret muuttavat pois Lapista tai esimerkiksi miksi kausityöntekijät eivät halua sitoutua työskentelemään Lapissa ympäri vuoden. Nämä ovat selvityksiä mitä yritykset ovat toivoneet tältä hankkeelta. Millainen pieni kokeilu sinusta meidän tulisi toteuttaa, jolla voisimme parantaa Lapin veto- ja pitovoimaa nopeasti?

Hankesuunnitelman mukaisesti myös yritykset pääsivät osaksi tulevaisuudessa toteutettavaa vaikuttajamarkkinointia. Hankeviestinnässä yrityksiä tuodaan esille ja korostetaan niiden merkitystä osana tätä laajamittaista toimijajoukkoa. Lapin veto- ja pitovoima -esiselvityshanke on ensimmäinen hanke Lapissa tällä teemalla, jossa mukana on näin laaja toimijajoukko: niin yrityksiä, julkisen sektorin organisaatioita, kuntia kuin oppilaitoksiakin. Yrityksillä on tässä hankkeessa myös loistava mahdollisuus tuoda esiin omaa toimintaansa koko Lapin työvoimapulan ratkaisemiseksi sekä nostaa esiin omaa yritystään houkutellakseen potentiaalisia työntekijöitä.

Mitä yritykseltä vaaditaan?

Mukaan lähtevien yritysten omarahoitusosuus keskustellaan yrityskohtaisesti riippuen yrityksen koosta. Omarahoitusosuudet ovat pienemmillä yrityksillä olleet muutamia satasia ja suuremmilla yrityksillä muutamia tuhansia. Omarahoitusosuuden lisäksi yritykset kutsutaan hankkeen tapahtumiin tuomaan hankesuunnitteluun oman alansa asiantuntijuutta ja osaamista. Yrittäjille on mm. kevään 2020 aikana järjestetty Kick Off –tilaisuus sekä yritykset on kutsuttu mukaan työpajoihin suunnittelemaan, kuinka Lapin vetovoimaa tulisi yritysten näkökannasta kehittää. Lisäksi yrittäjiltä on haettu tietoa niistä kriittisistä tekijöistä, jotka seisovat Lapin pitovoiman tiellä. Yritykset halutaan aktiivisesti mukaan hankkeiden suunnittelutyöhön, mutta itse suunnittelu ei kuormita yrityksiä ja jokainen tapahtuma ja kysely on vapaaehtoinen. Tietysti toivomme jokaiselta mukaan lähtevältä yritykseltä innokasta osallistumista, mutta jokaisen yrityksen omien resurssien mukaisesti.

Kuinka yritykset sitten pääsevät mukaan? Ottamalla yhteyttä meihin!

Henna Illikainen, projektipäällikkö
henna.illikainen@lapinliitto.fi
puh. 040 614 6818

Tanja Häyrynen, projektikoordinaattori
tanja.hayrynen@lapinliitto.fi
puh. 040 594 2775

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: