DAY 1. Kuntakierrokset starttasivat vauhdikkaasti – Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Savukoski olivat vuorossa ensimmäisinä

Mukana kuntakierroksella tietenkin myös Lapin liiton vaakunasta tuttu Nuijamies!

Maakuntajohtajan kuntakierrokset alkoivat syyskuun 15. päivä ja meille veto- ja pitovoimahankkeessa tarjottiin mahdollisuus päästä mukaan reissuun. Maakuntajohtaja Mika Riipi kiertää syys- lokakuun aikana kaikki Lapin kunnat ja me tiukasti mukana. Kuntakierros on loistava tapa päästä tapaamaan kuntien johtoa, sekä luottamushenkilöitä ja pysyä mukana kuntien ajankohtaisissa asioissa. Kuntakierrosten ohjelma noudattaa samaa ohjelmaa kaikkien kuntien osalta. Tiukassa kahden tunnin tapaamisajassa maakuntajohtaja kertoo Lapin tilannekatsauksen, kehittämisjohtaja Päivi Ekhdal avaa tulevaisuuden rakennerahoitussuunnitelmaa sekä tietysti kuullaan myös kuntien ajankohtaiset kuulumiset. Hankkeiden osalta mukana olemme me sekä projektipäällikkö Eeva Erkinjuntti Älykäs ja kansainvälistyvä Lappi –hankkeesta.

Miksi me sitten olemme mukana näillä kierroksilla? Tietysti vuoropuhelun vuoksi. Tässä esiselvityshankkeessa päätavoite on luoda kaksi uutta hankekonsortiota, joilla lähdetään ratkaisemaan Lappia uhkaavaa työvoimapulaa tulevaisuudessa. Kuntien aktiivinen mukana olo hankkeissa on välttämätöntä onnistumisen takaamiseksi, sillä vetovoimaisista kunnista muodostuu tulevaisuudessa vetovoimainen maakunta. Kuntakierroksilla esittelemme kunnille luonnosversiot sekä Learning- että Landing- kokonaisuuksista ja kuulemme kuntien kommentit. Luonnosversioita tullaan muokkaamaan kuntien toiveiden, tarpeiden ja kritiikin perusteella niin, että saamme mahdollisimman aitoja ja toimivia kokonaisuuksia. 

Kemijärvi #onnentunne

Aloitimme kierroksemme Kemijärveltä, jossa meitä oli vastassa sekä kunnallisia päättäjiä, että kunnan johtoryhmää. Kemijärvi viettää 150-vuotis syntymäpäiväänsä vuonna 2021, ja juhlavuosi tulee näkymään Kemijärven toiminnassa. Kemijärven kunnan taloustilanne on vaikea, mutta kunta on silti elinvoimainen ja investoinut vastikään esimerkiksi koulun lisäosaan ja uusi päiväkotikin on juuri valmistunut. Korona-kevät ei ole iskenyt Kemijärvelle niin vahvasti kuin moniin muihin Lapin kuntiin. Kemijärven kunnan teettämän kyselyn mukaan vain 15% yrityksistä kokee, että korona on vaikuttanut liiketoimintaan todella negatiivisesti. Kunnan väkiluku on myös noussut kevään aikana ja erityisesti kunta haluaa houkutella alueelle lisää lapsiperheitä. Lapsiperheiden näkökulmasta joustotyön kehittäminen sekä hyödyn irti ottaminen digitalisaatiosta on tärkeä kehityskohde. Kemijärvellä kärsitään osaajapulasta ja kunta haluaisi etsiä ratkaisuja erityisesti koulutuksen kehittämisestä niin, että koulutusta lisättäisiin alueen näkökannalta kriittisille aloille. Etäopiskelua tulisi myös kehittää kunnan mielestä niin, että alueella asuminen olisi mahdollista huolimatta siitä, että opiskelisi esimerkiksi korkeakoulututkintoa. Etätyöskentely toimii kunnassa ja etätyötä haluttaisiin kehittää koko kunnan tasolla. Kemijärvellä etätyötä kuitenkin vaikeuttaa laajakaistan riittämättömyys, mikä vaikeuttaa digitalisaation kehittymistä alueella. Asuntopulasta Kemijärvellä ei kärsitä, kuten monissa muissa Lapin kunnissa. Kemijärvellä on hyvä kattaus vuokra-asuntoja, osa asunnoista on kuitenkin jo iäkkäitä. Lisäksi keskusteltiin myös kuntapalveluiden säilyttämisestä laadukkaina, sillä peruspalveluiden turvaaminen on tärkeä veto- ja pitovoimatekijä.

Pelkosenniemi #pienensuurellasydämellä

Pelkosenniemen johtoa, luottamushenkilöitä ja kuntakierroksen porukkamme Pyhällä

Pelkosenniemen pienen mutta pippurisen kunnan kanssa tapasimme alueen matkailukeskuksessa Pyhällä. Pelkosenniemi on myös yksi niistä kunnista, joissa talouden tasapainottaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä tällä hetkellä. Pelkosenniemellä ei kärsitä akuutista työvoimapulasta samalla tavalla kuin monessa muussa Lapin kunnassa. Pelkosenniemen pieni koko vaikuttaa suuresti kunnan avointen työpaikkojen määrään ja monet kuntalaiset kulkevatkin töissä myös naapurikunnissa. Matkailusesongin aikana uusia työntekijöitä haetaan aktiivisesti, joten myös työvoimapula on sesonkiluontoista. Asuntopula koskettaa kuitenkin myös Pelkosenniemeä. Kunnan keskustan asunnot eivät vastaa laadultaan nykyasujan tarpeita ja kylissä vapaita asuntoja ei ole. Yksityisten rakennuttajien löytäminen on vaikeaa useissa Lapin kunnissa. Pitkään keskustelimme myös mahdollisuudesta ottaa hyötykäyttöön vapaita, tyhjillään olevia kiinteistöjä, kuten kylissä olevia omakotitaloja. Yhtenä toimenpiteenä suunnitellussa hankekonsortiossa on näiden asuntojen saattaminen vuokra- ja myyntimarkkinoille.

Myös Pelkosenniemellä keskusteltiin etätyön- ja etäopiskelun kehittämisestä Kemijärven tapaan. Erityisesti kunta kaipaisi ketteryyttä korkeakouluopintojen kehittämisessä Lapin Yliopiston ja Ammattikorkeakoulun taholta. Perheystävällinen Pelkosenniemi on juuri investoinut uuteen päiväkotiin, jonka rakentaminen on alkanut purkutöillä tänä kesänä. Tulevaisuudessa Pelkosenniemen keskustaan nouseekin siis uusi päiväkotirakennus.

Pelkosenniemen kunnan terveisissä kuulimme matkailun merkityksestä alueelle. Pelkosenniemellä kansainväliset matkailijat ovat hyvin tärkeitä ja korona on iskenyt kuntaan voimakkaasti. Kunnassa kuitenkin iloitaan siitä, että suomalaiset matkailijat ovat löytäneet alueen erityisin hyvin tänä vuonna ja kunta toivottaakin kaikki suomalaiset matkailijat tervetulleiksi tutustumaan Pyhään ja Pelkosenniemeen. Matkailun lisäksi Pelkosenniemi kertoi kunnan hanketoiminnasta, joka on erityisen vilkasta pieneksi kunnaksi. Pelkosenniemi on mukana mm. Kilpiaapa-hankkeessa, jossa rakennetaan uusi pitkospuureitti aavalle ja aavalle tuodaan myös livestreamaus-välineet, joiden avulla voidaan välittää luontokuvaa esimerkiksi ikäihmisten palvelutaloihin.

Nuijamies seikkaili myös Pyhätunturissa

Savukoski #korvatunturinmaa

Savukoskella meidät vastaan otti kunta, jonka asukkaat kertoivat, että Savukoskella on ihmisen hyvä olla. Savukoski on pieni paikkakunta, joka haluaa lähteä houkuttelemaan asukkaita oman kuntansa tarpeisiin. Kunnassa korona on näyttäytynyt kunnanviraston sulkemisena, mutta suuria iskuja epidemia ei ole kunnassa aiheuttanut. Savukosken matkailuskene on verrattain pieni useisiin muihin Lapin kuntiin verrattuna. Tänä kesänä kylänraitilla on näkynyt paljon enemmän kotimaisia matkailijoita kuin aikaisempina vuosina.

Kunta on investoinut viime vuosina jopa kahdeksan miljoonan euron edestä kuntalaisten peruspalveluiden kehittämiseen. Kunnassa on rakennettu esimerkiksi uusi paloasema, jätevesipuhdistamo sekä päiväkoti. Savukosken lukio on lähtenyt kasvattamaan opiskelijajoukkoansa kansainvälisillä opiskelijoilla, joita lukiossa on aloittanut tänä vuonna 11 kappaletta. Ilahduttavaa kuntakierroksella oli jo ensimmäisenä päivänä huomata, että huolimatta kuntien vaikeista taloustilanteista ja vähenevästä väkimäärästä, niin jokaisessa ensimmäisenä päivänä tapaamassamme kunnassa oli käynnissä vaikuttavia investointiuudistuksia ja huolimatta koronasta jokainen kunta näki tulevaisuuden positiivisena.  

Seuraa reissuamme @lapinliiton Twitter-tilin kautta sekä muista viestintäkanavistamme! 3/21 kuntaa vasta tavattu ja lupaamme tuoda uutisia tätä kautta teille jokaisesta kunnasta, joten matka on pitkä, mutta äärimmäisen mielenkiintoinen!

Terkuin, Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: