DAY 2. Sallassa ja Posiolla on kova tekemisen meininki

Sallasta vierailijat saivat mukaansa pientä porosnacksia pitkiä automatkoja varten

Salla #inthemiddleofnowhere

Kuntakierroksen toisena päivän matkamme jatkui kohti Sallaa. Sallassa meidät vastaanotti kunnanjohtajan ja ylimmän johdon lisäksi laaja joukko valtuutettuja. Sallassa keskustelimme paljon korona-tilanteesta, matkailusta ja kuntien sopeutumisesta tähän tilanteeseen. Korona tuntuu Sallassa voimakkaana iskuna, sillä kunnassa on elinvoimainen matkailukenttä. Erityisesti matkailun romahdus iskee sallalaisiin, sillä kunnassa on paljon perheomisteisia matkailuyrityksiä, jotka elävät osan vuotta matkailusta ja osan esimerkiksi poronhoidosta.

Kunnassa vallitsi kuitenkin kova tekemisen meininki ja koronasta selviytymiseenkin oli tehty vahvaa suunnittelutyötä. Sallassa matkailu on tärkeä elinkeino ja Sallan In the Middle of Nowhere –brändi tunnetaan hyvin laajasti. Vasta julkaistu, uudistettu brändi-ilme tukee modernia Salla-kuvaa rohkeasti. Sallassa ei myöskään jäädä makaamaan laakereille, vaan kunnassa oli paljon uusia ideoita matkailun kehittämiseen tässä vaikeassa maailmantilanteessakin. Kunnanjohtaja Erkki Parkkinen nosti esiin mm. sotamatkailun kehittämisen yhdessä eurooppalaisten maiden kanssa sekä kansallispuisto statuksen hakemisen Sallaan.

Salla toivoi myös, että tulevaisuudessa hankerahoitusta olisi mahdollista hakea pienempiin hankkeisiin kevyempien menetelmien kautta. Nykyiset hankerahoitusväylät ovat byrokraattisesti raskaita, eivätkä palvele pienempiä hankkeita, tai pilotti-ideoita. Itä-Lapin kuntayhtymä on hakenut useampaan kertaan kansainvälistäkin rahoitusta hankkeilleen, mutta rahoitukset eivät ole tärpänneet.

Sallaan on tullut vuoden 2020 puolella 40 uutta asukasta, joissa sallalaiset iloitsevat kovasti. Keskustelussa nostettiin esiin erityisesti kuntaan sitoutuminen, sillä työvoiman vaihtuvuus esimerkiksi sote-puolella ja rajalla on nopeaa. Uudet työntekijät tulisi saada sitoutettua paikkakuntaan, jotta he jäisivät kuntaan asumaan pidemmäksi aikaa. Puolison löytäminen on tärkeä tekijä, kun pohditaan asettautumista paikkakunnalle. Salla onkin lapsiperheille sopiva asuinkunta, sillä harrastusmahdollisuudet ovat laajat pieneksi kunnaksi ja peruspalvelut kunnossa. Täältä voit lukea lisää Sallan positiivisesta muuttokehityksestä ja lapsiperheen ajatuksista kunnasta.

Posio #Lapintaikamaa

Posiossa vierähti pidemmästikin kuin kaksi tuntia, sillä aktiivisella kunnalla oli paljon kerrottavaa kunnan kehittämiseksi tehdystä työstä

Lapin Taikamaassa Posiolla ensimmäisenä esiinnousseena asiana lähdimme keskustelemaan ilmastoystävällisyydestä. Posio on pohtinut Hinku-kunnaksi hakeutumista. Hinku-kunnalla tarkoitetaan suomalaista kuntaa, joka sitoutuu tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä, vuoden 2007 tasosta. Suomessa on tällä hetkellä 73 Hinku-kuntaa, joista yksi on Lapissa (Enontekiö). Toimenpiteinä on mm. uusiutuvan energian käytön lisääminen sekä energiatehokkuuden parantaminen. Lisäksi mukana olevat kunnat kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin. Lisää Hinku-verkostosta voit lukea täältä.

Veto- ja pitovoiman näkökulmasta Posiolla tehdään ahkeraa työtä, sillä kunta on uudistanut brändi-ilmeensä kokonaan ja meille esitelty päivitetty matkailun ilme oli kerrassaan ihmeellisen kaunis. Lisäksi kunta on mukana kahdessa veto- ja pitovoimahankkeessa (Asettautumispalveluhanke 2020-2022 sekä Naturpoliksen hallinnoima Alueellinen työllisyyshanke 2020-2022) yhdessä muiden alueen kuntien kanssa. Posion kunta on myös huolehtinut asukkaiden ja mökkiläisten osallistumismahdollisuuksista koronankin aikaan etätilaisuuksien avulla. Veto- ja pitovoiman kehittymistä alueella hidastaa toimivan valokuituverkoston puute, sekä asuntojen puute. Kunnan taloustilanne on vakaa, mikä on mahdollista mm. uuden rivitalokompleksin rakentamisen kunnan tytäryhtiön kautta. Kunnanjohtaja kertoi myös sote-palveluiden ulkoistamiskokemuksista, jotka ovat olleet Posiolla positiivisia. Palveluita on pystytty jopa kehittämään, ja Coronarian kanssa tehty sopimus on osoittautunut käytännössä toimivaksi. Tulevaisuudessa veto- ja pitovoimaa kehitetään mm. rakentamalla kuntaan uusi liikunkampus. Kampuksen alueelle on juuri valmistunut uusi kuntosali ja skeittiramppi ja tulevaisuudessa alueelle haluttaisiin myös kuntaportaat, maastopyöräilyreittejä sekä ulkoliikuntapaikka.

Seuraavaksi matkamme jatkuikin pohjoisimpaan Lappiin Teno-joen varrelle! Siitä lisää seuraassa kuntakierros-postauksessa. Terkuin, Henna Illikainen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: