Hyvä harjoittelukokemus tukee Lapin vetovoimatyötä

Kesän 2020 harjoittelijat kuvatssa etualalla, Piia Kenttälä ja Minna Mäkinen. Takarivissä vasemmalta oikealle Satu Pekkala, Jaana Koskela, Eeva Erkinjuntti, Paula Heikkilä, Anna Suomalainen ja Mervi Nikander.

Meillä Lapin liitossa oli ilo saada kaksi voucher-harjoittelijaa nk. koronakesäksi 2020. Vaikka etätyö ja korona haastaa työelämään tutustumista ja totuttuja harjoittelukäytäntöjä, kaikki sujui verrattain hyvin. Ajankohta oli kaikessa poikkeuksellisuudessaan varmasti nuorille haastava. Hyvällä, avoimella asenteella ja korkealla motivaatiolla kun työskennellään Lapin kehittämisen eteen, niin voitetaan kuitenkin kaikki rajoitteet, myös pandemian tuomat olosuhteet. Hyvä harjoittelukokemus antaa opiskelijalle esimakua tulevasta työelämästä ja organisaatiolle uutta näkemystä ja tuoretta tutkimustietoa oman toiminnan tueksi.

Kesällä meillä oli tarve kahteen tiedonkeruukokonaisuuteen: vähähiiliseen toimintaan liittyen Green Deal –teemasta ja koronan aiheuttamiin vaikutuksiin Lapissa. Laitoimme kaksi voucher-harjoittelupaikkaa avoimeen hakuun yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa. Hakijoita tuli pikaisesta aikataulusta huolimatta noin kymmenen, joista muutamalla oli käytössään yliopiston voucher. Voucher on työnantajalle maksettava pieni tuki harjoittelijan palkkaukseen. Haastattelimme voucher-hakijat ja valitsimme joukosta kaksi, joilla oli selkeä kiinnostus Lapin kehittämiseen ja tiedonkeruuteemoihimme. Valituilla oli myös valmiudet itsenäiseen työskentelyyn, mikä oli edellytys kesäaikaiseen harjoitteluun.

Green Deal ja koronan vaikutuksen -tiedonkeruu annettiin tehtäväksi harjoittelijoille. Toimeksianto oli haastava, koska kumpikin teema oli uusi, eikä Lapin Liitossa oltu tehty aikaisemmin vastaavaa kartoitusta. Harjoittelijat ottivat kuitenkin haasteen vastaan ja tekivät kesän aikana aineistokoonnin, hyödyntäen muun henkilöstön kesälomakauden. Asiat siis etenivät asiantuntijoiden poissaolosta huolimatta. Koska harjoittelijoita oli kaksi, heistä oli oivaa vertaistukea toisilleen, vaikka harjoittelutehtävien teemat olivat erit, mutta erityisesti siksi, koska koko organisaation tuki ei ollut normaalisi käytettävissä loma-aikana tai koronasta johtuen ”käytävän varrella”.

Harjoittelun päätteeksi opiskelijat pääsivät esittelemään kesän satoa eli toteuttamansa aineistokoonnin Lapin liiton ja Lapin Ely-keskuksen johtoryhmille. Halusimme antaa tulevaisuudentekijöillemme harjoittelun päätteeksi tämän ainutlaatuisen tilaisuuden esiintyä maakunnan johdolle – ”sadonkorjuu”-tilaisuus oli oikein onnistunut.

Lapin liittoon asiantuntijaorganisaationa tullaan ”oikeasti töihin”. Meillä saa vastuuta, mutta myös loistavia verkostoitumismahdollisuuksia. Lapin liitto on matala, pieni organisaatio, jonka kehittämistyö perustuu vahvasti verkostoissa tehtävään yhteistyöhön. Lapin liitossa töitä tehdään #RakkauestaLappiin, ja se näkyy kaikessa tekemisessämme. Oli upeaa seurata, kuinka harjoittelun aikana opiskelija ”säteilee” päästessään soveltamaan korkeakoulussa oppimaansa käytännössä lappilaisten kuntien elinvoiman ja yritysten toimintaedellytysten edistämiseksi.

Mitä me vielä haluaisimme kehittää on korkeakouluopiskelijoiden oppisopimuskoulutus ja erityyppiset osuuskuntamallit. Voisimme ottaa oppia esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiasta ja luoda oman lappilaisen InnoKoulun, jossa yhdistetään lappilaisten toimialojen kasvua ja kehittymistä, ja samalla näytetään nuorille Lapin mahdollisuuksia. Korkeakouluopiskelijoiden oppisopimuskoulutuksella olisi mahdollisuus vastata sote-alan huutavaan työvoimapulaan. Oppisopimuskoulutukseen tulee myös lisätä mahdollisuus irrottautua koulutuksesta, mikäli työntekijä tai työnantaja niin haluaa.

Harjoitteluilla on mahdollisuus sitouttaa nuoria ja opiskelijoita Lappiin. Etätyö on tullut jäädäkseen, ja meillekin Lapin liittoon voi tehdä harjoitteluita tai asiantuntijatyötä mistä päin Lappia tahansa, miksei mistä päin tahansa maailma, kunhan se tapahtuu #RakkauestaLappiin.

Syysterveisin, Jaana Koskela, Lapin Liiton kunta-ja strategia-asiantuntija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: