Lappilainen pito- ja vetovoima yrittäjän silmin!

Pelkosenniemen yrittäjien puheenjohtaja Anna-Kaisa Luoma-Aholle vetovoimamme näkyy esimerkiksi Lapin luonnossa

On ollut mukava lukea sanomalehdistä, kuinka Lappiin on nyt tulijoita ja puhdas ilma houkuttelee. Olemme olleet uuden edessä viime maaliskuusta lähtien ja joutuneet pakon edessä opettelemaan uudenlaista tapaa elää arkea. Yrittäjille korona-virus näyttäytyy todellisena haasteena ja edelleenkin on täysin epävarmaa, millaisena tuleva talvi yrittämisen kannalta näyttäytyy, esimerkiksi matkailun saralla.

Täytyy tietenkin muistaa, että lappilainen yrittäminen on muutakin kuin matkailua, mutta matkailun kautta meillä on mahdollisuus luoda mielikuvia ja tuottaa unohtumattomia kokemuksia Lapista niin, että matkailijat voisivat nähdä itsensä elämässä meidänlaista arkea Lapissa. Olemmehan me etuoikeutettuja asumaan puhtaassa ilmassa, turvallisessa miljöössä sekä tässä kohtaa turvallisten etäisyyksien päässä. Näemme helposti ne hyvät asiat meille päivän selvänä, mutta kasvukeskuksista muuttaneet arvostavat niitä meille tärkeitä ominaisuuksia vielä paljon enemmän. Osaammeko olla riittävän ylpeitä siitä mitä meillä on?

Jo muutamia vuosia on puhuttu, kuinka tärkeä on pitää kiinni pitovoimasta Lapissa, että saadaan asukkaat pysymään kunnissa ja saadaan pidettyä myös kylät elinvoimaisina. Kuntien olisi mahdollisuus säilyttää lakisääteiset peruspalvelunsa asukkaille ilman suurempaa haastetta ja arki menisi eteenpäin ketterästi. Kuntien taloudellinen tilanne ei tällä hetkellä ole häävi ja koronan myötä se tulee myös heikkenemään merkittävästi edelleen. Yritysten liikevaihdot tippuivat merkittävästi koronan vuoksi ja myös se tulee näkymään kuntien taloudessa karmivalla tavalla. Voisimmeko me yrittäjät sitten tehdä asialla jotain?

Tekemätöntä työtä riittää merkittävästi ja tulevaisuudessa uskon, että yrittämistä tarvitaan Lapissa vieläkin enemmän. Toki jos yritys toimii kokonaisvaltaisesti verkossa niin kiinteää toimitilaa ei tarvita ja näin ollen voi itse etsiä parhaaksi katsoman työympäristön tai työyhteisön.  Sote-puolelle tarvitaan tulevaisuudessa tekijöitä merkittävästi, koska ikääntyminen jatkuu Lapissa ja kuntien kantokyky on kyseenalainen. Nyt olisi siis korkea aika ottaa käyttöön vetovoimamme ja elvyttää näitä vetovoimatekijöitämme uudelle tasolle. Kunnissa käydään kovaa kilpailua uusista asukkaista ja siitä, että kenellä on vahvuudet pysyä elinvoimaisina, säilyttää peruspalvelunsa ja jopa kehittää kuntaa aktiivisesti.

Lappi on vetovoimainen maakunta. Meidän kannattaa nyt pelata hyviä kortteja vetovoiman puolesta, koska kevään etätyöläiset pääsivät huikeaan elämänlaadun makuun Lapissa helposti. Tavallisen työpäivän voi nykyisin tehdä verkossa, mutta yöpaita päällä. Se tuttu ”aamupalsu” käydään nykyisin ketterästi verkkoympäristössä erilaisilla sovelluksilla ja kokemukseni mukaan dynamiikka, sekä aktiivisuus lisääntyi. Koululaiset siirtyivät verkossa sijaitsevaan oppimisympäristöön ja kantoivat näin oman vastuunsa kehittymisestä. Verkkoympäristö on nykypäivää ja vie meidän ihan uudelle tasolle toiminnoissamme.

Jos työn tekeminen saadaan tulevaisuudessa modifioitua verkkoon, niin jää melkeinpä jokaiselle aikaa omaan hyvinvointiin ja arjen ketterään laadun parantamiseen töiden jälkeen. Päivä Lapissa on pidempi ja valoa riittää, joten miksipä ei sitä olisi hyödynnetty oman ja perheen hyvinvointiin?

Nythän on siis kiinni meistä itsestämme, että löydämmekö me riittävästi myyntivaltteja ja osasammeko brändätä itsemme niin, että saadaan ihmiset palaamaan Lappiin alueen vetovoimaisuuden vuoksi. Miksi ihmeessä jättäisimme tämän mahdollisuuden nyt käyttämättä, koska jokainen kunta Lapissa tarvitsee uusia kuntalaisia, elinvoimaa ja laadukasta perusarkea . Me voimme tarjota paljon ja me olemme vetovoimaisia, eikö?

Aurinkoista syksyä ja pidetään vetovoimatekijät avoimena!

Anna-Kaisa Luoma-aho
Puheenjohtaja
Pelkosenniemen yrittäjät ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: