DAY 3. Utsjoki ja Inari ovat kaukana pohjoisessa, mutta eivät syrjässä


Utsjoki #kahdeksanvuodenajankunta

Utsjoen kunnanviraston pihalla

Kolmantena päivänä starttasimme kuntakierroksen Utsjoelta. Utsjoki on Lapin pohjoisin kunta, jossa on asukkaita hieman yli 1200. Utsjoki on kuitenkin vireä paikkakunta, sillä se tekee aktiivista yhteistyötä muiden rajakuntien kanssa. Kunta on kansainvälisesti aktiivinen ja Utsjoen kaupalla voikin kuulla päivän aikana useampaa saamenkieltä, suomea ja törmätä vielä norjalaisiin asiakkaisiin. Kunta tekee myös jatkuvaa työtä pitääkseen kansainvälisyyttä ja monikielisyyttä yllä. Keskusteluissamme nousi esiin mm. kuinka ammatillinen koulutus on etulyönti asemassa, koska ammattiin voi opiskella myös saamenkielellä. Samanlainen toimintamalli kuinkin puutuu suomenpuolen lukioista, minkä vuoksi lukio-opiskelu ei ole saamenkielellä mahdollista. Jos saamenkielen asema olisi lukio-opinnoissa vahva niin se mahdollistaisi saamenkielisille nuorille lukio-opiskelun koko saamenkielisellä alueelle, eli myös Ruotsin ja Norjan puolella. Kunta onkin mukana toteuttamasta kaksi vuotista Deanuleagis samastit –hanketta, jossa ovat mukana Kajaanin Ammattikorkeakoulu sekä Samisk nærings- og utredningssenter (SEG). Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa Tenonlaakson saamen kieltä ja perimätietoa.


Kansainvälisyyden lisäksi Utsjoelle on tunnistettu myös etätyömahdollisuudet yhtenä kunnan vetovoimatekijöistä. Alue on luonnoltaan monipuolinen ja ainutlaatuisen kaunis ja houkuttelee sekä matkailijoita, että asukkaita. Uusien asukkaiden houkuttelussa etätyömahdollisuudet ovat yksi vetovoimatekijä. Kunta on käyttänyt joustavasti etätyömahdollisuuksia jo ennen koronaepidemiaa, sillä etätyötä suosimalla se saa rekrytoitua huippuosaajia esimerkiksi hanketyöhön. Kunnanjohtajan mukaan etätyö onkin mahdollistanut uudella tavalla pätevien hakijoiden hakemisen alueelle. Etätyötä hyödynnetään myös koulunkäynnissä ja etäopiskelu onkin ollut alueen opiskelijoille tuttua jo aikaisemmin. Etäopiskelun avulla opintotarjontaa voidaan laajentaa suuremmaksi, mitä alueen omalle oppilaskannalle olisi mahdollista tarjota.


Ennen koronaepidemiaa Utsjoen matkailussa ollaan kärsitty kroonisesta osaajapulasta. Se on yksi syy siihen, miksi Utsjoki on ollut kiinnostunut lähtemään mukaan tähänkin esiselvitystyöhön. Työntekijöiden houkuttelu alueelle on vaikeaa, elleivät asumisasiat ole kunnossa. Siksi Utsjoella on toteutettu nyt uusi rivitalohanke kunnan toimesta. Tulevaisuudessa halutaan antaa tilaa yksityisille rakennuttajille, sillä alueelle tarvitaan vielä lisää uusia asuntoja. Asumisen kehittyminen näyttää kunnassa positiiviselta, sillä kuntaan on rakennettu viime vuosina myös kasvavassa määrin uusia omakotitaloja. Yksityistä rakennuttamista on vauhdittanut talopakettiratkaisuiden yleistyminen, sillä niiden avulla rakennuskustannukset pysyvät kohtuullisina myös silloin kun rakennetaan Suomen pohjoisimpaan kolkkaan. Alueella on kuitenkin vetovoimaa, mikä näkyi mm. siinä että uusi asuinalue tuli täyteen ennätysajassa!


Utsjoki on houkuttanut tänä kesänä matkailijoita enemmän kuin aikaisemmin, mutta huolimatta hyvästä kesäkaudesta ei Utsjoen matkailua pysty pelastamaan tämän vuodelta osan enää mikään. Yksi tärkeä vetovoimatekijä ja matkailun kärki kunnassa on Teno-joki ja lohen kalastus. Uudet kalastusäännöt ovat vaikuttaneet alueen talouskehitykseen suuresti. Tenon kalastusmatkailu on pudonnut alueella kolmanneksella, mikä on näkynyt konkreettisesti mm. perheiden poismuutossa. Kalastusmatkailusta elannon saaneet perheet ovat siirtyneet asumaan muihin kuntiin mikä vaikuttaa selvästi kunnan verotuloihin ja valtionosuuksiin

Inari #voimakasluonnostaan

Nuijamies seikkaili myös Saariselällä, jossa järjestettiin Lapin kunta- ja aluekehityspäivät syyskuussa

Utsjoelta matka jatkui Inariin, jossa keskustelu alkoi hyvin samalla tavalla kuin pohjoisemmassa naapurikunnassa. Myös Inarissa etätyö ja sen kehittäminen nähtiin tulevaisuuden suuntauksena, johon kunta haluaa panostaa ja näyttää esimerkkiä myös muille alueen toimijoille. Inarissa valokuituyhteydet eivät ole vielä modernilla tasolla. Valokuidun kattavuus on kunnassa heikko ja kunta näkeekin valokuituyhteyksien kehittämisen tärkeänä osana kunnan edunvalvontatyötä. Inarin mielestä tietoyhteiskunnan kehittäminen vaatii valtiolta suuria satsauksia. Ilman uutta haja-asutusalueiden valtion tukiohjelmaa laajakaistaverkolle on asiaa vaikea saada eteenpäin. Laajakaistayhteyksien kehitys on myös yksi Lapin Liiton tärkeimmistä edunvalvontakysymyksistä. Asiantuntijoiden houkuttelu alueelle vaatii toimivan infrastruktuurin ja tarpeeksi asuntoja.

Asiantuntijatehtävien lisäksi kunnassa keskusteltiin pitkään myös suorittavaa työtä tekevien henkilöiden houkuttelusta kuntaan. Työvoimapulaa on voimakkaasti edelleen esimerkiksi kuljetusalalla, jossa ongelmat johtuvat sekä lainsäädännöllisistä asioista, että kohtaanto-ongelmista. Matkailusektorilla työvoimapula on myös Inarissa ollut jo vuosia tapetilla, vaikka tällä hetkellä koronaepidemian vuoksi näitä ongelmia ei ole. Kunta kuitenkin uskoo tulevaisuuteen myös matkailun saralla, vaikka matkailun sakkaus on koskettanut kuntaa todella voimakkaasti, sillä Inari on tunnettu matkailustaan.

Kunnan vetovoima on viime vuosina ollut todella kovaa, mikä on näkynyt mm. kasvavana asukasmääränä vuoteen 2018 asti. Inari investoi voimakkaasti tulevaisuuteen ja investoinnit näkyvät kunnassa esimerkiksi laajana rakentamisena. Kuntaan tulee tulevaisuudessa nousemaan uusi koulukeskus, ja Siidaa laajennetaan tällä hetkellä. Lapin Liitolta kunta toivoi selkeää ohjepakettia ja aikataulusta tulevista rahoitushausta. Liiton tulisi antaa aktiivisemmin kunnille tukea ja asiantuntijuutta sekä auttaa voittamaa arkisia haasteita erilaisten rahoitusväylien kautta.

Inarin usko omaan veto- ja pitovoimaan on hyvä, sillä vetovoima nousee luontaisista tekijöistä, joita brändillä pyritään tuomaan esiin mahdollisimman laajasti. Kunnan markkinointiin ja ulkoiseen ilmeeseen onkin viime vuosina panostettu ja vierailijoiden näkökulmasta kunnan visuaalinen ilme ja yhteneväisyys olivat toimiva kokonaisuus. Inarissa uskotaan tulevaisuuteen ja siihen, että kunnassa menee hyvin vielä 10 vuoden päästäkin!

Maakuntajohtajan ja Lapin Liiton kuntakierros jatkuu tällä viikolla suunnitelmien mukaisesti kohti Enontekiötä, Kolaria ja Muoniota! Reissuista johtuen kuntakierrosten blogipostaukset ovat hieman ajasta jäljessä, mutta pysy mukana jos haluat nähdä ja kuulla miten Lapin kunnissa menee tällä hetkellä!

Terkuin, Henna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: