Pello #elethäänhyvväelämää

Syyskuun tapaaminen Pellon kuntajohdon kanssa Vihreällä Pysäkillä

Pello on pieni, mutta vireä kunta Tornionjokilaaksossa. Joki onkin Pellon suuri veto- ja pitovoimatekijä, sillä niin kauniit maisemat ja harrastusmahdollisuudet Tornionjoki tarjoaa asukkailleen. Jokea on myös kaupallistettu, mutta kunnan mukaan joen ympärille voisi kehitellä vielä useita erilaisia elinkeinoja. Pello onkin Suomen kalastuksen pääkaupunki. Korona-aikana kunnan pelastus on ollut monipuolinen elinkeinoelämä. Pellossa on monta kivijalkaa, minkä vuoksi usko koronasta selviämiseen on kunnassa ollut positiivinen. Pello on kuitenkin rajakunta ja rajojen kiinni meneminen oli suuri isku kunnalle. Erityisesti tämä on vaikeuttanut työntekijöiden sujuvaa kulkemista kahden valtion välillä, sekä iskenyt pellolaisiin palveluntarjoajiin kun osa asiakkaista ei keväällä päässyt käyttämään kunnan palveluita. Matkailu ei ole Pellossa suuri työllistäjä, mutta esimerkiksi Valkean tarjoamat majoitus-, ruokailu- ja kokouspalvelut ovat olleet syksyyn asti täysin jäissä asiakkaiden puuttumisen vuoksi.

Pellossa keskusteltiin pitkään maakunnan roolista kuntien yhteenkokoajana ja verkostojen luojana. Kunnanjohtaja Eero Ylitalon mielestä kuntayhteistyötä on kehitetty viime vuosina kiitettävästi, mutta edelleen ongelmaksi nousee se kuinka eri tavalla kunnat hyötyvät yhteistyöstä. Pellossa ongelmana nähtiin sen asemointi pienessä seutukunnassa.

Pello on monen pienen kunnan lailla kärsinyt viime vuonna talousongelmista ja taloutta onkin tasapainotettu kunnassa laajalla kädellä. Kunnanjohtajan mukaan sopeutustoimet on jo aloitettu, sillä kunnan talous näyttää jäävän noin miljoonan euron verran alijäämäiseksi. Talouden sopeuttamistoimenpiteiden yhteydessä tullaan myös tarkastelemaan laajasti kunnan tarjoamia sote-palveluita. Huolimatta negatiivisista talousnäkymistä Pellossa on kova usko tulevaisuuteen ja kunta haluaa tarjota asukkailleen laadukkaat ja turvalliset peruspalvelut. Tästä kertoo esimerkiksi Pellon tuleva uusi koulurakennusinvestointi. Uuteen monitoimirakennukseen panostaminen nähdään Pellossa myös tulevaisuuden investointina ja vetovoimatekijänä, sillä kunta haluaisi kiinnittää nuoriaan pidemmäksi aikaa opiskelemaan kuntaan. Toisen asteen opiskelijoista noin puolet muuttaa muille paikkakunnille jatkamaan opintojaan peruskoulun jälkeen. Harrastukset nähdään tekijänä jotka sitovat on nuorista paikkakunnalle pidempään. ”Hienompaa lohijokea tai parempia metsämaita et muista kunnista löydä” tiivisti asian eräs paikalla ollut valtuutettu.

Tulevaisuuden kunnan kehittämisessä Pello näkee investointiavustukset ja hankkeet hyvin tärkeinä tekijöinä. Tulevaisuudessa kunta haluaa etsiä myös muita kuntayhteistyökumppaneita, jo näiden tuttujen kumppanien rinnalle. Kunnassa on myös keskusteltu pitkään kahdesta tuulivoimahankkeesta, mutta Pellon kunnanhallitus on päättänyt, että kunta ei tule panostamaan tuulivoiman kehittämiseen tulevina vuosina.

Terkuin, Henna Kymäläinen, projektipäällikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: