Ylläsjärvi on Lapin ihme

Vierailimme viime syksynä Ylläsjärvellä kuntakierroksemme yhteydessä ja pääsimme kuulemme kuinka Ylläsjärvestä on tullut yksi harvoista Lapin kasvavista kylistä ja kuinka kylä on houkutellut erityisesti lapsiperheitä. Iloksemme Ylläsjärven kyläyhdistyksen sihteeri Johanna Koivumaa ehti myös vieraskynäilijäksi tänne blogiin! Lueppas alta Ylläsjärven kuulumisia.

Vuoden Lappilaisen ja 250 vuotta vanhan kylän terveisiä!

Ylläsjärven kylällä on aihetta juhlaan! Kolarin ja Kittilän kuntien rajalla sijaitseva, noin 350 asukkaan Ylläsjärvi valittiin Vuoden 2020 Lappilaiseksi kyläksi. Tänä vuonna Ylläsjärvi viettää myös 250-vuotissyntymäpäivää. Kylän perustajana pidetään Erkki Ylläsjärveä, joka osti järven rantoineen ja lompoloineen kahdella kalanelikolla (tynnyrillä) 1760-luvulla ja perusti Ylläsjärven tilan vuonna 1771. Juhlavuoden kunniaksi kylällä järjestetään Ylläsjärven juhlaviikot elokuun alussa.

Ylläsjärvellä on sekä veto- että pitovoimaa. Monet kylän nuoret ovat opiskelujen jälkeen palanneet takaisin kotikyläänsä ja kylään on viime vuosina muuttanut myös uusia asukkaita. Ylläsjärven kylälle rakennettiin alakoulu vuonna 2017 ja päiväkoti muutamaa vuotta aiemmin. Koulun oppilasmäärä on kasvanut neljässä vuodessa 38:sta oppilaasta 68:aan oppilaaseen ja koulua laajennetaan tulevana kesänä. Nyt tarvetta on liikuntahallille, joka tulisi sekä koulun, päiväkodin, kansalaisopiston että kylän urheiluseurojen ja kyläläisten käyttöön. Suunnitteilla on myös ikäihmisten perhekotitoimintaa.

Ylläsjärven kyläläiset ovat ahkeria talkoilijoita ja kylän kehittäjiä. Kylään on viime vuosina talkoiltu muun muassa Leader-rahoitteinen lähiliikuntapuisto, uimaranta, pyörien pumppark, riippumatto- ja piknikpuisto, pitkospuureittejä, fresbeegolfkenttä, tulistelupaikkoja ja lammasaitauksia sekä nopea valokuituverkko. Viime vuonna valmistui myös Ylläsjärven kylän ja ympäristön kehittämissuunnitelma, johon on kirjattu kehittämistoimenpiteitä myös tuleville vuosille, tärkeimpänä vuokra-asuntojen ja omakotitalotonttien lisääminen sekä loma-asunnossa vakituisesti asumisen sujuvoittaminen.

Ylläsjärvi on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston eteläisin kylä ja se sijaitsee mahtavan Yllästunturin juurella. Kylästä on puolen tunnin ajomatka Kittilän kirkonkylälle ja lentokentälle sekä Kolarin kirkonkylälle ja rautatieasemalle. Ylläsjärvellä on laaja reittiverkosto niin hiihtoon, talvikävelyyn ja -pyöräilyyn, kelkkailuun, patikointiin kuin maastopyöräilyynkin. Kylästä löytyy myös gondolihissi, Suomen pisimmät laskettelurinteet ja vauhdikkaat alamäkipyöräilyreitit. Kylää ympäröivillä järvillä, lammilla ja joilla voi pilkkiä, kalastaa, meloa tai soudella.

Ylläsjärvellä on kokoonsa nähden monipuoliset palvelut ja kylästä löytyy kyläkaupan, ravintoloiden ja välinevuokraamojen lisäksi majoitusta laidasta laitaan sekä muun muassa joogaa, pilatesta, keilailua, kylpylä ja kuntosali. Yhdistyksiäkin on metsästyksestä vapaalaskuun, pyöräilyyn ja lentopalloon.

“Parasta Ylläsjärvellä asumisessa on, että siellä on pienen maalaiskylän turvallinen tunnelma, mutta matkailun ansiosta myös monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet – sekä tietysti tunturit!”

Ystävällisin terveisin,
Johanna Koivumaa

SihteeriYlläsjärven Kyläyhdistys ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: