Miksi sinä muutit pois Lapista? Kerro meille ja auta kehittämään maakunnastamme entistä parempi paikka asua!

Lappi on ollut jo pitkään muuttotappioinen maakunta. Muutamat kunnat ovat kasvattaneet asukasmääräänsä vuosien saatossa, mutta suurimmassa osassa kuntia muuttotappio pysyy stabiilina vuodesta toiseen. Korona-aikana Lapin vetovoima on kuitenkin korostunut. Muutamissa muissakin kunnissa Rovaniemen ja Inarin lisäksi, on nähty positiivisia merkkejä, kun asukasmäärät ovat kääntyneet hetkellisesti positiivisimmiksi. Etätyöläiset ovat löytäneet myös sankoin joukoin Lappiin. Jotta voisimme kehittää Lapista entistä vetovoimaisemman asuinpaikan, olemme päättäneet selvittää miksi Lapista muutetaan pois.

Ketkä muuttavat Lapista pois ja miksi?

Suurin Lapista poismuuttava ikäluokka ovat 17-28 vuotiaat. Nuoret lähtevät Lapista yleensä opiskeluiden ja työn perässä muualle Suomeen. Usein myös pelkkä seikkailunhalu voi viedä nuoria asumaan muualle, sillä koetaan, että suomalaisessa kulttuurissa aikuistuminen vaatii maisemanvaihdosta. Mielenkiintoista on, että tämä ikäluokka on myös ahkerin palaamaan takaisin Lappiin. Lappiin palaaminen tapahtuu useimmiten opiskeluiden päätyttyä tai perheen perustamisen ollessa ajankohtaista. Oma työ tai puolison työ onkin yleisin syy vaihtaa maakuntaa kaikissa ikäluokissa. Eläkkeellä olevat ihmiset muuttavat usein pois Lapista lastenlasten ja muun perheen perässä.

Veto – ja pitovoimainen Lappi –esiselvityshanke tuottaa laajan selvityksen poismuuttoilmiöstä

Kehittääksemme maakuntaa yhteistyössä kaikkien toimijoiden kanssa tarvitsemme tarkempaa tietoa siitä, minne päin Suomea Lapin kunnista muutetaan ja mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka johtavat muuttoon. Lapin Liiton koordinoima Veto- ja pitovoimainen Lappi –esiselvityshanke selvittää Lapista poismuuton syitä laajalla kyselyllä. Kysely on osa Lapin poismuuton syyt –selvitystä. Selvityksen hankkeelle toteuttaa Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Oy. Linkin kyselyyn löydät tämän postauksen lopusta. Toivottavasti autat meitä jakamaan kyselyä mahdollisimman laajasti ympäri Suomea!

Selvitys on päätetty toteuttaa, sillä haluamme tuottaa lappilaisille toimijoille tietoa siitä, mitkä syyt ovat johtaneet maakunnan asukkaiden poismuuttoon. Samalla haluamme kerätä muuttajilta ideoita Lapin kehittämiseksi tulevaisuudessa. Kyselyyn vastaajat auttavat kehittämään Lapista entistä vetovoimaisemman asuinpaikan. Selvityksen tulokset tullaan julkaisemaan toukokuun 2021 loppupuolella. Tulokset ovat vapaasti kaikkien toimijoiden hyödynnettävänä alueella. Erityisesti kunnat tulevat hyötymään selvityksestä, sillä raportista nähdään, minne päin Suomea kuntien poismuutto on suuntautunut ja löytyykö kuntien välillä eroja tai samankaltaisuuksia, jotka ovat johtaneet asukkaiden poismuuttoon. 

Kyselyn ja tilastotiedon lisäksi tulemme järjestämään myös fokusryhmä-haastattelun poismuuttaneille lappilaisille. Haastatteluilla pyrimme avaamaan kyselyn tuottamia tuloksia vielä laajemmin ja keräämään kokemusasiantuntijatietoa entisiltä lappilaisilta.

Suora linkki kyselyyn löytyy Lapin Liiton kotisivuilta, sekä tästä: https://q.surveypal.com/Lapin-poismuutto/0

Terkuin Henna Kymäläinen, projektipäällikkö

Kirjoitus on julkaistu myös Lapin Liiton blogissa (www.lapinliitto.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: